Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csurkától Orbánon át Medgyessy
  2008-06-06 08:15:47, péntek
 
  Csurkától Orbánon át Medgyessyig, mindenki zsarolható
2008. június 03. kedd Magyar Sors

Ez egy nagyon fontos kérdés. Magyarországon csak az a po­litikus kell, csak az tud labdába rúgni, aki kézben tartható. Van olyan ügye, ami miatt azt lehet neki mondani: Öcsi, eddig és ne tovább! Csurkától Orbánon át Medgyessyig. Mindenki zsarolható. Ez így van felépítve, tudatosan. Nem ismertem fel, vagy nem akartam felismerni, hogy a par­lamenti demokrácia akkor is és most is nem a politikai elit demokráciája... Pártfrakciók döntöttek és döntenek arról, hogyan kell szavazni, és nem a képviselői lelkiismeret... Ha kell, ma már be tudom bizonyítani.

Hasznos Miklós:
,,Idealista nyuszik voltunk, ós bűnösök vagyunk."

- Ön elsősorban életkorából adódóan két­szer is "élvezhette" az emberarcú szocializ­mus vendégszeretetéi. Elsőként 1952-ben, amikor alig huszonegy esztendős fiatalemberként Rákosi munka­táborának kényszerű lakója, majd 1956 után, amikor a Kádár­rezsim üldözöttje volt. Életkorát azért említem - elnézését kérve - mert ismerve a magyar férfiak átlagéletkorát, az ön sorstársai kö­zül nagyon sokan már nem élnek.

- Annak, hogy miért lettem osztályidegen, és munkaszolgála­tos, az életkorom mellett egyszerű ténybeli magyarázata van. Rossz helyre vitt a gólya, hiszen apám az 1940-es években ügy­védként dolgozott. Neki is feladata volt az 1943-as zsidótörvény bevezetése után a zsidó ügyvédek kizárása a kamarából, annál is inkább, mert ő volt a titkára. 1945 után ezért népbíróság elé állí­tották, elítélték és börtönbe zárták. Eközben engem, mint rendes keresztény szülők a gyermeküket, a jezsuita főgimnáziumba járat­tak. Már ennyi is elég lett volna, de én még rátettem egy lapáttal. Tüntetéseket szerveztem Mindszenthy bíboros mellett az 1947-es elcsalt választások ellen... Plakátot ragasztottam, szórólapot osz­togattam. Amikor elkaptak, akkor jól összevertek a kékinges gárdisták... Gyűjtötték rólunk az információkat, és amikor bead­tam a felvételi kérelmemet az egyetemre, akkor küldtek egy idé­zési. Közölték velem, hogy a papírjaimat lefoglalták, ezért egyete­mista nem lehetek. Ez azzal a következménnyel jár, hogy amennyiben két héten belül nem állok munkába, úgy közveszélyes munkakerülés címén internálnak. Ez 1949-ben történt.

- Tulajdonképpen akkor Önt kitiltották Magyarország összes kö­zép- és felsőfokú iskolájából, ezért azonnal közveszélyes munka­kerülővé minősült".

- Pontosan. Éreztem én, hogy ezek nem viccelnek, és éjjel-nappal munkát kerestem, de mindenhonnan elutasítottak, még a pé­csi szénbányába sem vettek fel. Végül a komlói aknába irányítot­tak, mint internáltat.

- Milyen körülmények közé került?

- Barakképületben laktunk, dobkályha melegített, már amikor melegített. Hajnali ötkor ébresztettek, akkor megettük vagy meg­ittuk az első löttyöt, aztán mikor a bányából műszak végén feljöt­tünk, akkor kaptuk a második löttyöt, na az volt az ebéd. Példá­ul káposztaleves meg kenyér. Szerencsémre csak három hónapig tartott, elengedtek. Gyorsan sikerült egy erdőgazdaságnál elhe­lyezkednem, így csillésből fakivágó lettem. Nem sokkal később 1952-ben, amikor úgymond katonaérett lettem, akkor megkaptam a behívómat, és ugyancsak kényszermunkára vittek.

- Katonaság helyett?

- Kevesen tudják, hogy Rákosi alatt is létezett munkaszolgálat. Igaz, annak nincs akkora publicitása, nincsenek New York-i óke­resztény ügyvédek, akik a tam-tamot vernék, hogy hány millió kártérítést kellene kapnunk, mi nem kapunk semmit. Elvittek bennünket Taszárra, a repülőtér kifutóit építettük. Ez huszon­nyolc hónapig tartott. Aztán jött 1956. Azonnal tudtam hol a he­lyem.

- Életrajzából tudom, hogy Ön akkor a komlói Cementárú- Ipari Vállalatnál dolgozott, ott választották meg a Munkástanács tag­jává. Nem tanult az előzményekből?

- Nem voltam olyan, mint a mai óvatoskodók, jaj, csak vigyáz­ni, jaj, csak olyat mondani, ami tetszik az ellenfeleinknek is. A mai mérsékelt jobboldal a vállveregetést éppen azoktól várja, akiket le kellene váltania, el kellene zavarnia, és nem a néptől. Visszatérve Komlóhoz. A vállalatnál munka nem volt, az emberek éheztek, mert a város szovjet parancsnoka kijelentette, csak az kaphat fize­tést, aki dolgozik. Munka viszont, mivel kitört a forradalom, nem volt. Én kétnaponta hamisítottam egy termelési jelentést, mely szerint legyártottunk ötszáz tonna betonoszlopot... A pénzt kiosz­tottam a munkásszálláson lakók között, hogy ne haljanak éhen. Ezek az emberek osztályidegen kulákok, katonatisztek, tanítók és papok voltak. A forradalom leverése után azonnal kirúgtak.

- Gondolom, a munkástanácsi tagság, a szervezkedés, az "ellen-forradalmárok" támogatása felkerült a személyi adatlapjára is?

- Kezdődött elölről minden. Futkostam munkahely után, sehol sem akartak felvenni. 1957-től kezdve minden március 15-e és október 23-a előtt két nappal megállt az utcán egy autó, és szól­tak, hogy na, gyerünk, vegyem a ruhámat... Ilyenkor elvittek közbiztonsági őrizetbe valamelyik légoltalmi pincébe. Két eszten­deig bírtam, akkor kitaláltam, hogy elköltözöm Pécsről. Azt csi­náltam, hogy kijelentkeztem a lakásunkból, és bejelentkeztem Budapestre egy nem létező utcába. Valójában a fővárosba jöttem, és rokonoknál, ismerősöknél húztam meg magam. Rengeteg he­lyen laktam. Erre azért volt szükség, hogy azt higgyék, disszidál­tam, hiszen Pesten sem találtak a beírt címen. Utoljára a Vaskapu utcában, a nyilvántartóban ellenőrizték a kilétemet...

- Négy év bujdosás után, amikor újra bejelentkezett, hogyan próbált talpon maradni?

- A hatvanas évek elején, miután eltörölték az egyetemeken a származási előírásokat, vagyis hány munkás, hány paraszt, és hány értelmiségi fiatalt szabad felvenni, na, akkor jelentkeztem az Eötvös Lóránt 'Tudományegyetemre, a jogra, de nem akárhogyan. Az érettségi indexemben ugye szerepelt, hogy VKM, vagyis a Val­lási és Közoktatási Miniszter rendelete által a felsőoktatási intézményekből kitiltva. Hát ezzel nem vettek volna fel soha. ír­tam az államosított jezsuita főgimnáziumba, hogy szeretnék le­érettségizni, ezért szükségem van az előző évek igazolására. Azt elhallgattam, hogy én Pécsett leérettségiztem. Szerencsémre nem néztek utána, így megkaptam az elvégzett esztendőkről az igazo­lást, és azzal jelentkeztem Pesten egy esti gimnázium negyedik osztályába. Ott ismét leérettségiztem, és mint gépkocsivezető je­lentkeztem a jogra.

- Hazugsággal, hamisítással, hallgatással egyszerűen eltüntette a múltját.

- Nem volt más választásom. Ha nem alkalmazkodom az akko­ri erkölcstelen feltételekhez, akkor ma egyetemi végzettségem sem lehetne. A diploma után megnősültem és elhelyezkedtem az AGROBEK tervező és beruházó vállalatnál, mint jogász. Tulajdon­képpen életem harmadik nagy eseményéhez, az 1990-es rend­szerváltoztatáshoz, konszolidált évek vezettek... Akkor választás elé kerültem, de megint azt mondtam magamban, ha egy ország­ban azok, akik az igazságot szeretnék, azok még mindig csak fél­nek, akkor az az ország megérdemli a sorsát. Felvettem a kapcso­latot 1987-ben Lezsák Sándorral és jelentkeztem az MDF-be, mint akkor még az egyetlenbe. Hamarosan gőzerővel beindult a kisgaz­da és a kereszténydemokrata pártok szerveződése. Polyák János jezsuita iskolatársam a Magyar Kurír főszerkesztője adta az utolsó lökést. Felkerestük a három egykori Barankovics-párti keresztény képviselőt, Keresztes Sándort, Mateovics Ferencet és Ugrin Józse­fet. Mivel segíteni kellett ezeket az öregurakat, alakítottunk egy ti­zenöt fős bizottságot, ezzel gyakorlatilag is elindult a Keresztény Demokrata Néppárt szervezése.

- Később a párt főügyésze, majd alelnöke lett, és 1990 és '98 kö­zött parlamenti képviselője. Magyarország népességének a leg­utóbbi felmérések szerint csaknem kétharmada vallásosnak tartja magát. Ugyanakkor pártja már hat esztendeje nincs, és 2006-ig nem is lesz a magyar parlamentben. Gondolom, Ön is tudja, mi­ben hibáztak.

- Igen, belátom, mindenkit felelősség terhel, aki élhetett volna a lehetőséggel 1990-ben, így engem is, a pártomat is. Idealista nyuszik voltunk. Azt kellett volna tennünk, amit a csehek. Öt év­re kizárni a kommunistákat, a kompromittálódott és korrumpálódott senkiháziakat a hatalomból, sőt valamennyit néven nevezni. Jó, ne csukjuk őket börtönbe, ne akasszuk fel a legbűnösebbeket, de száműzzük valamennyit, hogy benzinkutasként, munkásként, vagy földművesként bizonyítsa: igenis hasznos tagja akar lenni annak a társadalomnak, amelynek addig a vérét szívta.

- Ehelyett eltűrték, hogy a volt pártállam katonái beálljanak az újonnan szerveződő pártokba?

- A Keresztény Demokrata Néppártban is voltak küldött embe­rek szép számmal. Ma már tudjuk is kicsodák. Miattuk nem erősöd­hetett meg a szociáldemokrata párt, miattuk lettek olyanok a kis­gazdák, az MDF-esek, és mi, keresztények is, amilyenek lettünk.

- Ez így túl általános. Ön is tagja volt az első demokratikusan választott parlamentnek. 1990-ben igényelte, mint képviselő a kommunisták felelősségre vonását, igényelte az oroszok azonnali kivonulását, igényelte a privatizáció visszafogását, igényelte az adósságállomány átütemezését? A sort sokáig lehetne folytatni. És ha igényelte, akkor miért sikeredett ilyen vérszegényre?

- Azért lett ilyen, mert az orrunknál fogva vezettek bennünket. Én Antall Józsefet tisztelem, a mai napig őt egy jó szándékú em­bernek tartom. Magától eszébe sem jutott a rendszerváltás folya­matának gyengítése, de a súgóinak, a tanácsadóinak, igen. Azok riogatták őt, hogy jaj, mit szól a világ, jaj, ilyet nem szabad csinál­ni, jaj, ettől álljunk" el, és így tovább. Éreztük mi, hogy nagyon langyosan kezelik az ügyeket, de idealistán azt hittük, ez egy népképviseleti demokrácia... Nálam akkor vált kérdésessé a kor­mány működése, amikor a Zétényi-Takács-féle törvényt nem a kormány, hanem "csak" parlamenti képviselők terjesztették a tör­vényhozás elé. Milyen tutyi-mutyi kormány az, amelyik nem me­ri felvállalni a bukott rendszer felelőseinek elszámoltatásáról szó­ló törvénytervezetet. Főként, ha visszaemlékezünk, hogy az MDF tavaszi nagytakarítást hirdetett.

- Ön személyesen ismerte néhai Antall József miniszterelnök urat?

- Igen, nagyon jól...

- És nem mondta neki, hogy te, Jóska, hát így elbukunk...

- Mindig azt válaszolta, nem lehet, mit szól hozzá Európa, ne­künk most óvatosan, lassan és fontolgatva kell haladnunk... Ugyanaz, amit ma is hangoztat a jobboldal, bezzeg az ellenfele­ink, azok csinálhatnak, amit akarnak. Most, amikor 2003 őszén esik a népszerűségük, akkor Antall egykori tanácsadóival szem­ben Ron Werber nem azt mondja: óvatosan, megfontoltan. Ók magabiztosak, ők hazudnak, ők csalnak, és röhögnek a markuk­ba, Itt az a levél, amelyet a Népszabadság leközölt, és amelynek szerzőjeként az akkor már halott Teller Edét nevezte meg. Ez a jobboldalnak szánt kritika feléri egy hullagyalázással. És a kom­munista újság kommunista főszerkesztője, Eötvös Pál, aki az MSZMP Központi Bizottságának is a tagja volt, nos. ez a bértollnok mégis a helyén maradhat. Arcátlanság.

- Hagyjuk mások, mulasztásait, esetleg bűneit. Mit tart a saját, személyes hibájának?

- Nem ismertem fel, vagy nem akartam felismerni, hogy a par­lamenti demokrácia akkor is és most is nem a politikai elit demokráciája... Pártfrakciók döntöttek és döntenek arról, hogyan kell szavazni, és nem a képviselői lelkiismeret... Ha kell, ma már be tudom bizonyítani. Elegendő elővenni az 1990-től '94-ig ké­szült parlamenti jegyzőkönyveket. Én voltam az egyik olyan koalíciós képviselő, aki számos esetben a kormány szándékai ellen szavazott. Engem nem érdekelt miben egyezett meg a frakció és a párt vezetése. Helyette azt néztem, jó az országnak, a kisember­nek vagy nem jó. Kevesen voltunk ilyenek. A többség, akár ma is, elfogadta a felsőbb utasítást, mert attól neki is jobban futott a szekere. Ha a kormány nem a fékezést tartotta volna a legfonto­sabb feladatának, akkor most biztos nem itt tartana az ország.

- Ellentmondást érzek abban, amit fejteget, hiszen az imént An­tall Józsefet nem, csak a környezetét hibáztatta. Mondjon neveket.

- Elegendő két párt nevét megemlíteni, illetve azt a paktumot, amelyet az MDF és az SZDSZ kötőit. Ez a rákfenéje az egész­nek... Akik kötötték, azok közül Kis János nincs sehol, Tölgyessy átült a FIDESZ-be, Kónya nincs az MDF-ben, Salamon nincs az MDF-ben, tehát azok, akik ezt az egészet súgták, és sugalmazták, azok már nincsenek ott. Honnan tudtuk volna, hogy az SZDSZ tu­lajdonképpen egy liberális baloldali párt. Akkor a fél országot be­csapták, hajszál híján még a választásokat is megnyerték. Mondok rá példát. 1990-ben én voltam a kereszténydemokraták kam­pányfőnöke. Az egyik nógrádi jelöltünk, Tóth Sándor meghívott, tartsak előadást. Ott ültek előttem a kultúrház nézőterén a fejken­dős palóc nénikék, a becsületes, bajuszos magyar emberek, és győzködni kellett őket, mert ők az SZDSZ-es jelöltet akarták. Na­gyon szoros volt a verseny vidéken is a keresztények és a kozmo­politák között. Persze, nekik már akkor is volt pénzük, nekünk pedig azóta sincs. Félrevezették a jó népet. Az ő jelöltjük egy gaz­dag vállalkozó volt, aki könnyen ígért, könnyen menedzselte sa­ját magát. Akkor azt mondtam: "Kedves keresztény palóc magyar testvérek. Hát képesek lennétek a libásokra szavazni? Ezek a pi­ros-fehér-zöld madarak csak azért nemzeti színűek, hogy ne lás­sátok, mi van mögöttük". Odajött az SZDSZ-es jelölt, remegett az idegességtől. "Miért mondta az SZDSZ-ről, hogy libások. Kedves uram, válaszoltam neki én vagyok a Fővárosi Állatkert jogtanácso­sa. Nekem az Önök madarának a láttán Ország Mihály neves ornitológus barátom azt mondta, ilyen madár nincsen, mint az Önö­ké, ez inkább egy levágott farkú libára hasonlít. Na, én erről a li­báról beszéltem, Ön melyikről?" Erre sarkon fordult, Tóth Sanyi pedig nyert.

- Abban az időben a FIDESZ, ha jól emlékszem, a legkisebb par­lamenti párt volt. Négy évvel később, igaz fordulatot követően, de maga mögé utasította a jobboldali pártokat. Ebből sem következ­tettek arra, hogy a hazai nemzeti oldal mennyire erőtlen, még in­kább mennyire nem ért ahhoz, amit képvisel?

- A FIDESZ annak köszönhette előretörését, hogy oldalt cserélt. Persze, ezt külföldi sugallatra és segítséggel tette. Nekem ez a meggyőződésem. Amikor az MSZP-vel, meg az SZDSZ-szel ellen­zékben voltak, akkor farmerben, meg tornacipőben azt kiabálták nekünk az ülésteremben, térdre, imához. Ez is a FIDESZ volt, ez is Orbán, Szájer, Áder, meg a többi volt. Sőt, azok is ők voltak, akik amikor Trianonra emlékeztünk, kivonultak, mondván, velük nem lett megbeszélve. Miért, a magyar társadalommal megbe­szélték a nyugati hatalmak, a amikor feldarabolták? Ebből is lát­szik, nem változóit semmi. A Világbank és más külföldi érdekcso­portok hamar rájöttek, Magyarországon a nemzeti érzések negli­gálásával nem lehet választásokat nyerni. Ezt éppen az. SZDSZ bi­zonyította. Mert hiába voltak piros-fehér-zöld madaraik, a meg­nyilvánulásaik más színeket pingáltak a magyar égre. Ezért kellett a paktummal lefékezni, még inkább zablát tenni a magyar nép­re. Érthetetlen volt, hogy amikor az MDF, a kisgazda, meg a ke­reszténydemokrata megnyeri a választást, akkor miért adja át (Mi­ként a köztársasági elnök-jelölést a vesztes SZDSZ-nek... Ilyen a világon nincsen. Ráadásul erről már a parlament összehívása előtt döntött a kerek-asztal. Mi következik ebből? A Világbanknak szüksége volt egy A jelű csapat mellett egy B jelű csapatra is, ha mi bukunk, az ő kezükből akkor se csússzon ki a gyeplő.

- Amit elmondott, azzal alátámasztani látszik a rózsadombi paktum létezését is?

- Azért tartom valószínűtlennek, mert egy időben, egy helyre akkor még nem lehetett odaparancsolni a bíborost, a pufajkás Horn Gyulát, a szovjet megszállók parancsnokát, meg a nemzeti oldalt... Ez képtelenség. Ugyanakkor háttértárgyalások folytak, hi­szen azért tartunk ott, ahol tartunk. Ki merem jelenteni, hogy az amerikai nagykövet erősebb a mindenkori magyar miniszterel­nöknél. Ez van... És amíg ez van, addig a nemzet érdekei másod­lagosak. Mi azért voltunk naivak, mert nem vettük észre, hogy már az orosz fennhatóság alatt a nyugat kezében voltunk. fiát ép­pen Medgyessyék vették fel az első dollárhiteleket az 1980-as évek elején. Akkor, amikor az iskolában azt tanították, a szocia­lizmus győzelme a Szovjetunió vezetésével világméretű lesz. Ezért látja a nyugat ismét szívesen ezeket az idomított embereket a hatalomban. Nekik mindegy, ki parancsol: Moszkva, Brüsszel, Washington, vagy Jeruzsálem. Ennek megfelelően minden újon­nan, vagy újraalakuló pártba elküldték embereiket. Mi sem tud­tuk például a kereszténydemokratáknál, hogy az elnök, Keresztes Sándor, ügynök volt.

- De megtudták. Akkor már késő volt?

- Ez egy nagyon fontos kérdés. Magyarországon csak az a po­litikus kell, csak az tud labdába rúgni, aki kézben tartható. Van olyan ügye, ami miatt azt lehet neki mondani: Öcsi, eddig és ne tovább! Csurkától Orbánon át Medgyessyig. Mindenki zsarolható. Ez így van felépítve, tudatosan. Aki nem ilyen, azt pedig irtani kell. Rájuk kell fogni, hogy bunkók, maradiak, szélsőségesek. Ez alól a FIDESZ sem kivétel.

- Maradjunk a kezdeteknél. Az már a legelején világos volt, hogy a rendszerváltoztatás két sarokpontja a politikai hatalom, és a privatizáció. Önök, mint az első szabadon választolt parlament tagjai az első után a másodikat is engedték kivenni a kezükből.

- Nem egészen. Én tiltakoztam a leghangosabban a pártomban a magyar vidék parasztsága mellett. Mi nem a vas és acél orszá­ga vagyunk, érveltem, még akkor sem, ha uralkodott itt Vass Zol­tán és Aczél György, de ezekkel együtt sem voltunk ipari nagy­hatalom... Tehát a hazai termelőknek és élelmiszer-feldolgozók-nak kell vásárlási előnyt, sőt kedvezményes hitelt adni a sok eset­ben gazember külföldiekkel szemben. Én egészen Antall József miniszterelnökig mentem, erről dokumentumaim vannak. Antall azt válaszolta, ő a privatizációhoz nem ért, de odaküldi a párthoz Szabó Tamás, felelős minisztert. Oda is küldte, el is jött az elnök­séggel tárgyalni. Felállított Surján László egy bizottságot, és most jön a lényeg: Szabó kikötötte, hogy én nem lehetek ennek a bi­zottságnak a tagja, helyettem Lukács Tamást, az egri érsekség képviselőjét delegálták, akinek a vállalati tapasztalata egyenlő a nullával. A második feltétele volt az Állami Vagyonügynökségnek, hogy a bizottság tagjai aláírnak egy nyilatkozatot, mely szerint amit látnak, és hallanak, arról nem beszélnek, az államtitok. Ez Surján műve volt. Engem kigolyóztak... Ma már azt mondom: ne­künk is tiltakozást kellett volna szerveznünk - akár a taxisok - a saját kormányunk ellen. Rendet kellett volna tenni az első esz­tendőben, ez az igazság. Ezt várta tőlünk az egész ország. Bűnösek vagyunk.

2004. január 13.

(Részlet Franka Tibor: Azok a szép napok c. könyvéből)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szociáldemokrata, miniszterelnökig, valószínűtlennek, visszaemlékezünk, vendégszeretetéi, hullagyalázással, dollárhiteleket, következménnyel, privatizációhoz, benzinkutasként, legbűnösebbeket, nyilvántartóban, leérettségiztem, fiatalemberként, ellenfeleinknek, jegyzőkönyveket, munkásszálláson, kényszermunkára, erdőgazdaságnál, barakképületben, adósságállomány, gépkocsivezető, rendszerváltás, nyilvánulásaik, bejelentkezett, intézményekből, magyarországon, leghangosabban, átlagéletkorát, kijelentkeztem, elhelyezkedtem, demokratikusan, bejelentkeztem, tulajdonképpen, odaparancsolni, vállveregetést, nagyon fontos, par­lamenti demokrácia, politikai elit, képviselői lelkiismeret, emberarcú szocializ­mus, magyar férfiak, életkorom mellett, 1940-es években, 1943-as zsidótörvény, zsidó ügyvédek, jezsuita főgimnáziumba, 1947-es elcsalt, kékinges gárdisták, felvételi kérelmemet, papírjaimat lefoglalták, pé­csi szénbányába, Csurkától Orbánon, Magyar Sors, Hasznos Miklós, Cementárú- Ipari Vállalatnál, Visszatérve Komlóhoz, Eötvös Lóránt, Közoktatási Miniszter, Lezsák Sándorral, Polyák János, Magyar Kurír, Keresztes Sándort, Mateovics Ferencet, Ugrin Józse­fet, Keresztény Demokrata Néppárt, Keresztény Demokrata Néppártban, Antall Józsefet, Antall József, Teller Edét, Eötvös Pál, MSZMP Központi Bizottságának, An­tall Józsefet, Tóth Sándor, Fővárosi Állatkert, Ország Mihály, Tóth Sanyi, Horn Gyulát, Keresztes Sándor, Vass Zol­tán, Aczél György, Szabó Tamás, Felállított Surján László, Lukács Tamást, Állami Vagyonügynökségnek, Részlet Franka Tibor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Sokan azt tartják  Kellemes délutánt kívánok  Alázat  Alázat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  A Megváltó szolgálatában  Rátalálsz  A jó emberek mindig szépek mar...  Alvó cicák  Akarat  Facebookon kaptam  Png virág  Sose bánj semmit  Akarat  Jó éjszakát  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét kedves látogatóimna...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szép estét  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Tavaszi kép  Alázat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Png férfi  Facebookon kaptam  Elköszönt  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Erdőn  Neked tudnod kell  Rátalálsz  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Neked tudnod kell  Szép estét kedves látogatóimna...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  képre írva  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kaffka_Margit  Png csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Akarat  Szívem  Irgalom és ítélet  Reggel van  Akarat  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Rátalálsz  Kaffka_Margit  Ágai Ágnes – Csendélet  Jó éjszakát  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Garai Gábor - Takarítás  Leonardo da Vinci gondolata  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Nem tudhatod  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Albert Einsteinről  A nemzeti hovatartozás kulturá... 
Bejegyzés Címkék
nagyon fontos, par­lamenti demokrácia, politikai elit, képviselői lelkiismeret, emberarcú szocializ­mus, magyar férfiak, életkorom mellett, 1940-es években, 1943-as zsidótörvény, zsidó ügyvédek, jezsuita főgimnáziumba, 1947-es elcsalt, kékinges gárdisták, felvételi kérelmemet, papírjaimat lefoglalták, pé­csi szénbányába, komlói aknába, első löttyöt, bányából műszak, második löttyöt, erdőgazdaságnál elhe­lyezkednem, tam-tamot vernék, repülőtér kifutóit, komlói Cementárú-, vállveregetést éppen, vállalatnál munka, emberek éheztek, város szovjet, kaphat fize­tést, termelési jelentést, pénzt kiosz­tottam, munkásszálláson lakók, emberek osztályidegen, forradalom leverése, munkástanácsi tagság, személyi adatlapjára, fővárosba jöttem, beírt címen, nyilvántartóban ellenőrizték, hatvanas évek, származási előírásokat, érettségi indexemben, felsőoktatási intézményekből, államosított jezsuita, előző évek, elvégzett esztendőkről, esti gimnázium, akko­ri erkölcstelen, diploma után, ország­ban azok, igazságot szeretnék, kapcso­latot 1987-ben, utolsó lökést, három egykori, párt főügyésze, leg­utóbbi felmérések, magyar parlamentben, lehetőséggel 1990-ben, vérét szívta, volt pártállam, újonnan szerveződő, szociáldemokrata párt, első demokratikusan, kommunisták felelősségre, oroszok azonnali, privatizáció visszafogását, adósságállomány átütemezését, sort sokáig, orrunknál fogva, rendszerváltás folya­matának, népképviseleti demokrácia, kor­mány működése, bukott rendszer, jobboldalnak szánt, kom­munista újság, tagja volt, bértollnok mégis, helyén maradhat, egyik olyan, kormány szándékai, párt vezetése, kisember­nek vagy, felsőbb utasítást, fékezést tartotta, legfonto­sabb feladatának, imént An­tall, környezetét hibáztatta, egészet súgták, liberális baloldali, egyik nógrádi, kultúrház nézőterén, fejken­dős palóc, verseny vidéken, kozmo­politák között, gaz­dag vállalkozó, libásokra szavazni, pi­ros-fehér-zöld madarak, láttán Ország, levágott farkú, li­báról beszéltem, legkisebb par­lamenti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.